Prehrana djece predškolske dobi

S obzirom da je predškolska dob vrijeme intenzivnog rasta i razvoja djeteta, veoma je važno ponuditi prehranu sa preporučenim dnevnim unosom hranjivih tvari. Prehrana djeteta treba se sastojati od tri glavna obroka – doručak, ručak, večera – i dva međuobroka – zajutrak i užina, a kako bi se poboljšalo uzimanje hrane, između obroka se ne preporuča suvišno uzimanje slatkiša, grickalica, slatkih napitaka i gaziranih pića koji sadrže puno kalorija, a nedovoljno hranjivih tvari.

Prilikom obroka bitno je ne odvlačiti pažnju drugim sadržajima, poglavito ne gledanjem televizije, slušanjem radija ili igranjem. Preporuča se da obroci budu u predviđeno vrijeme, s odgovarajućim razmacima, te dovoljnog trajanja, u prostoru namijenjenom za jelo.

Svakodnevno je potrebno poticati dijete da:

  • jede raznoliko

  • ne preskače doručak

  • jede svakih 4 do 6 sati (ima tri glavna obroka i dva međuobroka)

  • uravnoteži unos hrane i tjelesnu aktivnost

  • u prehranu uključi dovoljno žitarica, koje su osnovni izvor energije, povrća i voća

  • u prehranu uključi dovoljno hrane koja sadrži kalcija i željeza te bjelančevina

  • izbjegava masnu, slanu i previše slatku hranu


Pravilnim unosom ovih ključnih hranjivih tvari možemo spriječiti mnoge bolesti koje se sve češće javljaju u dječjoj dobi, npr. pretilost, dijabetes, visoki krvni tlak, alergije … ali i mnoge bolesti koje se javljaju u odrasloj životnoj dobi, a posljedica su nepravilnog načina prehrane.

Pravilni način prehrane osigurava potpuni fizički i psihički razvoj djeteta, a dobre prehrambene navike koje dijete usvoji tijekom djetinjstva postavit će temelje u odrasloj dobi.


Kontakt podaci

Katolički dječji vrtić "Emaus"
Kneza Trpimira 38, 21220 TROGIR

E-mail: dv-emaus@smn.hr
Mobitel: 098 716 542

Ravnateljica: s. Martina Grmoja

Image